Praktijkstart

 
Denkt u erover een praktijk te starten? Dan komt er veel op u af. Of u nu een bestaande praktijk overneemt, associeert of zelf een nieuwe praktijk start. Welke keuze u ook maakt, het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt. De LHV helpt u daar bij.

Checklist praktijkstart

Precies weten wat u wanneer moet doen als aankomend praktijkhouder? Gebruik dan de Checklist praktijkstart. In één oogopslag ziet u wat u 12, 6 en 3 maanden voor uw start moet doen.

Download checklist

Bekijk ook:

Cursus en handboek

Om u goed voor te bereiden op een eigen praktijk, heeft de LHV de cursus Praktijkstart ontwikkeld. U krijgt tijdens deze cursus praktische tips en leert collega’s kennen die ook een praktijk gaan starten. Daarnaast biedt het handboek Praktijkstart veel nuttige informatie. Deelnemers aan de cursus Praktijkstart krijgen dit boek gratis.

Juridische ondersteuning

Of u nu een praktijk gaat overnemen of wilt toetreden tot een maatschap, de LHV helpt u met het maken van keuzes en het vastleggen van afspraken.

Juridisch consult praktijkstart

Van plan een eigen praktijk te starten? Dan komt er veel op u af, zeker ook op juridisch gebied. LHV-leden kunnen, op elk moment in het traject, een gratis juridisch adviesgesprek aanvragen bij een van de LHV-juristen. Telefonisch of desgewenst via Skype.

Plan een Juridisch consult Praktijkstart in

Voorbeeldcontracten

Leg afspraken die u maakt bij een praktijkovername of praktijkstart altijd goed vast. Gebruik bijvoorbeeld:

  1. De intentieverklaring in de situatie waarbij waarnemer gedurende een bepaalde periode gaat waarnemen ter nadere kennismaking.
  2. De overeenkomst van praktijkoverdracht, bij overdracht van een maatschapsdeel aan een nieuwe maat of bij overdracht van een solopraktijk.
  3. De Maatschapsovereenkomst, verschillende voorbeelden voor het opzetten van een maatschap.

Tip: Bekijk ook het overzicht met alle gratis te gebruiken voorbeeldcontracten.

Advies op maat

Heeft u advies op maat nodig? Ook dat is mogelijk bij de LHV. Onze juristen kunnen u bijvoorbeeld helpen met de volgende vragen:

  • Hoe zit het met de goodwill, is het wel of niet verboden?
  • Hoe zit het met de rechten en verplichtingen die de overdragende partij is aangegaan, gaan die mee over?
  • Hoe zit het met de oude schulden van de overdrager, gaan die wel of niet mee over bij de overname?
  • Hoe moet je de afspraken met een eventuele maat vastleggen?
  • Welke rechtsvorm (BV, eenmanszaak of anders) moet je kiezen voor de praktijkvoering?
  • Wat is de positie van het personeel bij de overname?
  • Hoe zit het met claims (aansprakelijkstellingen) van patiënten die worden ingediend ná de praktijkoverdracht, maar betrekking hebben op de periode vóór overdracht van de praktijk?

Stel uw vraag via de website of neem contact op via jz@lhv.nl of 085 - 04 80 076.

Fundamed als solide basis

Startende maatschappen worstelen soms met de start van een samenwerking. Het traject Fundamed, opgericht door Hans de Rooskan helpen. Samenwerkingspartners praten, onder leiding van een ervaren procesbegeleider, met elkaar over onderwerpen die essentieel zijn voor samenwerken en waarover onderlinge uitwisseling en afstemming noodzakelijk is. Als LHV-lid krijgt u korting. Meer informatie.

Nieuw is een geaccrediteerd begeleidingstraject van Fundamed in samenwerking met de LHV Academie. Met dit begeleidingstraject krijgt u inzicht in elkaars verwachtingen, ideeën, meningen, doelen, mogelijkheden én persoonlijkheid en karakter. Meer informatie.

Tip: U kunt uw contracten ter toetsing aan ons voorleggen. Zo nodig nemen wij contact met u opnemen om de achtergronden bij de overeenkomst te bespreken. Vervolgens sturen wij de overeenkomst met commentaar en eventuele wijzigingsvoorstellen per e-mail aan u terug. Lees meer over het beoordelen van contracten.

BijlageGrootte
PDF-pictogram LHV Checklist praktijkstart437.62 KB