Financiering huisartsenzorg

Laatst bijgewerkt: 25/03/2020 - 13:20
Financiering huisartsenzorg
Hoe ziet de bekostiging van de huisartsenzorg er in 2020 uit? En wat zijn de tarieven die u kunt declareren? In dit dossier leest u over de bekostiging van de huisartsenzorg.

 

2019 2020
Consulttarief 9,97 10,15
Inschrijftarief per kwartaal 16,25 16,54

Alle tarieven voor de huisartsenzorg vindt u in de tarieventabel.

 • NZa-regels rond declaratie vaccinatie meningokokken 

  18-9-2018: De LHV ontvangt vragen over hoe een meningokokkenvaccinatie gedeclareerd kan worden.

  1. Het eerste contact met de patiënt is reguliere huisartsenzorg en kan als (telefonisch) consult worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Dit is het consult waarin de patiënt met de hulpvraag komt en waarin een advies wordt gegeven,
  2. Als wordt besloten om door de huisartspraktijk te laten vaccineren, dan kunt u een recept uitschrijven. De patiënt moet zelf proberen aan een vaccin te komen en moet dat zelf betalen. Er dreigen al tekorten, dus dat kan een probleem worden.
  3. Als de patiënt zich vervolgens weer meldt bij de praktijk voor de vaccinatie, dan kan een vaccinatietarief in rekening worden gebracht bij de patiënt zelf. Dat tarief is door de NZa vastgesteld op € 4,79. Als de vaccinatie onderdeel is van reizigersvaccinatie, dan kan de prestatie Reizigersadvisering in rekening worden gebracht. Zie voor de voorwaarden de NZa-tariefbeschikking, of de LHV-Declareerwijzer (pagina 30).

  Alternatief is om de patiënt te verwijzen naar de GGD of naar een vaccinatiecentrum.

  Meer weten over de vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte? Kijk dan op de website van het NHG

   

 • Een veelgestelde ledenvraag: hoe declareer ik Goede vrijdag? 

  Als u uw praktijk ‘gewoon’ open hebt, declareert u ook op de normale wijze. Maar kiezen u en uw huisartsenpost of uw collega’s met wie u de ANW regelt ervoor om op Goede vrijdag de eigen praktijk te sluiten en de ANW-dienst in te laten gaan, dan kan dat.
   
  Volgens de Algemene termijnenwet, die de NZa volgt, is Goede vrijdag gelijkgesteld aan een algemeen erkende feestdag. Dat wil zeggen dat de Huisartsenpost open kan zijn en de ANW-tarieven mag declareren. Als u de ANW onderling regelt, dan mag de huisarts die ANW-dienst heeft het ANW-tarief rekenen.
   
  Overigens mogen op Goede Vrijdag wel de ANW-tarieven voor intensieve zorg en ELV (eerstelijnsverblijf) gedeclareerd, ongeacht of een huisarts is aangesloten bij een HDS.

 • Wat staat u als huisarts in 2019 te wachten? Welke wijzigingen zijn er in de financiering en wat verandert er aan de inhoud van de huisartsenzorg? In de jaarlijkse rondgang hebben LHV-experts huisartsen in het hele land bijgepraat over de stappen die in 2019 worden gezet. Bekijk hier de presentatie die tijdens de rondgang is gehouden, zodat u op tijd en op de juiste manier kunt inspelen op veranderingen in de huisartsenzorg.

  Download hier de PowerPoint

Stel uw vraag

Ad Vermaas

Ad Vermaas

085 04 80 047
Lennart Rijkers

Lennart Rijkers

085 04 80 049
Robbert Polet

Robbert Polet

085 04 80 012
 

Artikelen

Jaarlijks stelt de NZa de tarieven voor huisartsenzorg vast. De LHV krijgt regelmatig vragen over de onderbouwing van de NZa-tarieven, bijvoorbeeld over de inschrijftarieven en over de...
De kern vormt de verdeling van de zorg die huisartsen leveren in drie segmenten. Segment 1 staat voor de basishuisartsgeneeskundige zorg. In segment 2 worden de multidisciplinaire ketens...